Buurtinitiatief voor plaatsing van een AED aan de Liempdseweg.
Bewoners van de Liempdseweg besluiten om gezamenlijk een AED te plaatsen.
Als zo vaak resulteert ook hier een initiatief uit een samenloop van omstandigheden. We laten Koos Pijnenburg aan het woord, samen met Jolanda Eijkemans als een van de kartrekkers:
Koos: “Op een zondag verbaasde ik me over het vele lawaai en geroep vanaf het terrein van mijn achterburen, de familie Eijkemans. Normaal is het daar op zondag heel rustig, maar het kabaal bleef maar duren. Een beetje nieuwsgierig liep ik naar achteren. Wat bleek het geval te zijn? Er werd een cursus BHV gegeven aan het personeel. En als je de hele week druk bezig bent met je werk, dan is er nog maar één dag over om zoiets te organiseren. Er werd op dat moment geoefend in brandblussen en ik raakte met Jolanda aan de praat over wat er allemaal nog meer op het programma stond. Die ochtend was er geoefend met reanimeren en het gebruik van een AED daarbij. Daarop gaf ik aan hoe belangrijk en levensreddend dat laatste is. In de week ervoor had namelijk een collega bij ons op kantoor een hartstilstand gekregen. Twee medewerkers met BHV diploma hebben toen accuraat gereageerd. Zij hebben direct een AED bij het regiokantoor van de Rabobank opgehaald en zijn begonnen met reanimeren. Binnen 3 minuten na de melding via 112 kwamen er vanuit de omgeving méér burgerhulpverleners bij het slachtoffer, sommige met een extra AED bij zich. Zij waren opgeroepen omdat ze bij hartslagnu.nl zijn aangemeld. Dankzij dit snelle optreden heeft onze collega het overleefd.”
Ook bij het bedrijf van de familie Eijkemans is er ooit een situatie geweest waarbij de inzet van een AED nodig was. Zij kwamen er toen achter dat een afstand van één kilometer om een AED op te halen in zo’n situatie heel ver is. Duidelijk werd toen dat elke seconde telt en dat het heel veel helpt als je een AED in de buurt hebt plus een aantal mensen die weten hoe ze die moeten gebruiken.
Als je in het buitengebied woont besef je bovendien dat het daar heel anders is dan in een woonwijk en dat het niet vanzelfsprekend is dat de combinatie van AED en burgerhulpverleners in de directe omgeving beschikbaar is.
“Vandaar dat we het initiatief namen om na te gaan wie er in de de buurt mee wilden doen bij de aanschaf van een AED. Zeker ook omdat een aantal bedrijven aan de Liempdseweg gevestigd is (zoals Streekwindel ‘t Dommeldal, De Peppelhoeve, KlusWijs, en De Beeken Ekker), waar personeel is en waar ook veel bezoekers komen. We hadden daarom de verwachting dat de animo best groot zou kunnen zijn. Dat bleek gelukkig ook het geval te zijn en naast de bedrijven waren er veel buren die zich bij ons aansloten.”
Stichting Rooi Hartsafe was zeer verrast door dit initiatief. Omdat deze AED een bijdrage levert aan het hartveilig maken van het buitengebied van Meierijstad heeft de stichting een sponsorcontract opgesteld en heeft zij ook verder al het nodige voor dit buurtinitiatief geregeld.
Rooi Hartsafe is hierbij met de buurt overeengekomen dat zij voor de komende 12 jaar zal gaan zorgen voor de periodieke controles, de vervanging van de elektrodes en de verzekering. Daar heeft de buurt tijdens deze periode dus geen omkijken meer naar. Rooi Hartsafe organiseert voor de buurtbewoners ook een opleiding “Reanimeren met een AED”, zodat er altijd vrijwilligers in de buurt zijn die deze AED kunnen bedienen.
De AED is aangemeld bij hartslagnu.nl en hangt voor de buurt centraal bij de ingang van De Peppelhoeve, Liempdseweg 6.