Stichting Reanimatie Sint-Oedenrode

Activiteiten SRH in 2022

Vraag je jezelf wel eens af wie jouw omgeving “Hartveilig” maakt ? Toin Lathouwers en Marco Thijssen zorgden ook afgelopen jaar voor de plaatsing en onderhoud van alle AED’s.
We hebben in Rooi de Defibtech Lifeline en de Defibtech View, voornamelijk in de DefibCab klimaatkast hangen.
Elke 2 jaar moeten de elektroden worden vervangen en de AED’s hebben een (technische) levensduur van 12 jaar. Bij het vervangen van de AED vervangen we ook meteen de oude kasten voor nieuwe klimaatkasten. Vooral afgelopen zomer hebben we daar veel voordeel bij gehad, omdat we, ondanks het aanwezige koelsysteem, in de extreme hitte van afgelopen jaar, temperaturen boven de 50 graden in de kasten hebben gemeten, waarbij batterijen van AED’s uitvielen. Mede door de extra, soms dagelijkse, controles, waarbij we in enkele gevallen de batterijen extra hebben gekoeld. Dit heeft gelukkig niet geleid tot disfunctioneren van een AED tijdens een inzet.

Tenminste ieder kwartaal hebben we alle AED’s in Sint-Oedenrode gecontroleerd.
Bij 30 AED’s zijn de elektrodes vervangen.
Bij 3 AED’s zijn de hoofdbatterijen vervangen.
Op 18 locaties zijn oude AED’s vervangen en nieuwe klimaatkasten geplaatst.
Op 6 plaatsen zijn er nieuwe AED locaties ingericht.

In 2022 zijn er slechts 7 reanimatie oproepen voor Burgerhulpverleners geweest. Waarschijnlijk heeft Corona hierop nog invloed gehad. Helaas niemand van deze slachtoffers heeft het overleefd.

In oktober was er eindelijk, in de rechtbank Den Bosch de uitspraak betreffende de verdachte persoon die in 2021 3 AED’s had gestolen en/of heeft vernield. Hoewel alle AED’s in niet afgesloten kasten hangen, hangen de meeste wel onder cameratoezicht en zijn er vele uitgerust met een track en tracé systeem. De verdachte kon destijds snel worden achterhaald door duidelijke camera beelden. Echter omdat het hier om een GGZ patiënt ging besloot de rechter hem geen financiële boete of schadeclaim op te leggen. Ook de deelname aan een begeleidings-programma werd door de rechter niet opgelegd omdat daar geen medewerking van de verdachte kon worden verwacht. De rechter oordeelde dat hierin geen energie behoefde te worden gestoken.

Hierdoor moesten de benadeelde partijen zelf voorzien en kosten zelf voor hun rekening nemen. Rooi Hartsafe heeft daardoor op twee locaties nieuwe AED’s gehangen. De derde AED kon na controle weer worden teruggehangen. Helaas gaat dit ten koste van ons met moeite verkregen sponsorgeld en subsidie geld uit de Rooise gemeenschap. Liever hadden we dit geld op een andere manier besteed.

Voor het volgen voor een reanimatie cursus kijk dan snel op de pagina cursusaanbod

Klik hier voor alle AED’s in Meierijstad

Scroll naar boven